6 Haziran 2017 Salı

Hampstead Heath



Adım başı bir hikayenin şekle bürünmüş halini görmek mümkündür, Londra’da. Yaşamaktır tarihi, dolaşmaktır binlerce yıl öncesinin caddelerinde... ve o caddelerinin açıldığı görkemli parklarıyla ünlüdür Londra.  Her defasında şehrin tam ortasında sukuneti bulmak şaşırtır insanı.

Londra’nın kuzeyinde bulunan Hampstead pahalı konutların olduğu, genel olarak varlıklı ingiliz sakinlerinin yaşadığı bir semt. Zaten güzel olan bu semti Hampstead Heath daha da çekici hale getiriyor. Baharla birlikte çiçek açan ağaçları, kuğuları, ahşap banklara ifade edilmiş kişisel notları, golleri.. ve aslında burayı özel kılan şeylerden biri de yüzme göletlerinin olması..

Genel Bakış

Park 790 dönümlük geniş bir alanı kaplıyor. Her gün değişmeyen sadık ziyaretçilerinin yanında bir çok turistin de uğrak yeri. Çevrede yaşayanların sabah akşam spor yaptıkları, çocukların parkın cana yakın sincaplarıyla huzur bulduğu bu park içinde çok şey barındırıyor.

Fotoğraf makinelerinin belleklerinin dolacağı bir yer.. Londra’yı panaromik olarak görebileceğiniz Parliamant Hill’de parkın bir parçası.. Zamana gözcülük ediyor adeta. Londra’da bu tepeden daha yüksek bina yok değil fakat duvarlara hapsolmadan şehrin güneye bakan kısmını en güzel buradan görebilirsiniz.. Havanın açık olduğu bir günü seçerseniz Canary Wharf’dan Battersea Power Station’a, St Paul katedralinin kubbesini bile görmeniz mümkün. Ayrıca giderken yanınızda uçurtma götürebilirsiniz tepe güçlü rüzgar aldığı için uçurtma uçuran çok. Aranızda kamp yapmaktan hoşlananlar var ise bu habere çok sevinecek, yazın bu tepeye çadır kuran insanları görmek mümkün. Neden yazın derseniz tepe gerçekten çok rüzgarlı, öyle kuvvetli esiyor ki bir süre sonra yorulduğunuzu hissediyorsunuz bir de bu rüzgara soğuk havanın eşlik edeceğini düşünürseniz ne kadar kamp aşığı da olsanız kışın kalmak istemeyeceksinizdir.

Parkın içinde market yok gelmeden çantanıza atıştırmalık birşeyler koymanızı öneririz. Yorulduğunuzda yeşilliklerin üzerinde kısa bir mola verip manzara eşliğinde keyif yapabilirsiniz.

Bir rivayete göre Parliamant Hill isminin bir hikayesi var,  İngiliz tarihinin en büyük vatan haini olarak adlandırılan Guy Fawkes Parlemonta binasını havaya uçurmayı planladığı gün olacakları izlemek için bu tepeye çıkmış. Neyse ki işler planlandığı gibi gitmemiş, komplo ortaya çıkmış ve bu güzel tepe buna şahitlik etmekten kurtulmuş fakat ismini buradan alıyormuş.

Belki bir çoğumuz yüzmek için Londra dışına gidiyoruz ama bu parkın içindeki göllerde de yüzmek mümkün. Suyun dibini göremeseniz de aslında göletler yeraltı kaynaklarından beslendiği için içiniz rahat olsun. Güvenliğiniz de can kurtaranlar tarafından sağlanıyor. Kadın-erkek karışık yüzebildiğiniz gölet dışında kadınlar için ayrı erkekler için ayrı yüzme göletleri bulunuyor. Kadınlar göleti çıplaklar kampını andırıyor, etraf ağaçlarla çevrili olduğu için dışardan birinin görmesi de zor, bunun rahatlığıyla kadınlar özgürce hareket edebiliyor. Bu göletler çok popüler değil, bu yüzden ünlü simalara da rastlamak mümkün.

Göletlerin giriş ücreti yetişkinler için 2 pound, 12 yaşa kadar çocuklara ücretsiz ama siz her hafta giderim derseniz sezonluk fiyatları da mevcut.

Yazın yanı sıra kışın da özel grupların düzenlediği şu oyunları aktiviteleri oluyor yarışmacı olarak katılmasanız bile soğuya meydan okuyan insanları izlemek bile gayet keyif verici olabilir.

Her parkı daha da sevimli hale getiren hayvan dostlarımızı da izlemek ayrı bir huzur veriyor insana. Sincapların bir fıstık için üzerinize tırmanması, zarafet sembolü kuğuların golde süzülmesi, kazların birbiriyle atışması ve havanın soğuk olmasına aldırış etmeyen köpeklerin goldeki eğlencesine şahit olmak size kendinizi çok iyi hissettirecek. Dünya üzerinde insan beyninin ürettiği şeylerden bir süre uzaklaşmak size aslolan benliğinizi doğanın bir parçası olduğunuzu hatırlatacak, kısa bir süreliğine de olsa hayatın karmaşasından uzaklaşarak özünüzle buluşacaksınız.

Parkın kuzey tarafında 18. YY’da yapılan Kenwood House var. Sahibi tarafından devlete ve halka miras olarak bağışlanmış. Sarayın içinde görülmeye değer harika bir peyzaj ve mimarı var, manzarası da muhteşem. Bahçenin bir kısmı doğa parkı olarak korunuyor. Burada çok sayıda kuş ve Londra'nın en büyük yarasa kolonileri bulunuyor.

İçeride bir çok ressamın tablolarını da görmeniz mümkün Rembrandt, J. M. W. Turner, Frans hals ve çok daha fazlası. Sanat severleri sevindirecek başka bir yanı ise yazları film gösterileri ve açık hava konserlere ev sahipliği yapıyor olması.

Bu parkın bahçeleri bitmiyor. Gizli kalmış bir hazine Hill Garden ve Pergola. Pergolalı yürüyüş yolunda gezinirken gizli tarihlerden bir an yakalamaya çalışabilirsiniz.

Hampstead Heath geçmiş zamanlarda kimlerin uğrak yeriydi, hangi kitaplara, hangi filmlere konu oldu?

Karl Marx ve ailesi sık sık burayı ziyaret ederlermiş.
1968 yapımı “Les Bicyclettes de Belsize” adli film burada çekilmiştir.
1999 yapımı olan “Notting Hill” filminin Kenwood House’da geçen sahneleri var.
2006 yapımı Scenes of a Sexual Natura filminin tamamı burada çekildi.
Bram Stoker’ın “Drakula” adlı ünlü romanının bazı bölümleri burada geçmektedir.

Aktiviteler

16 farklı spor dalının dahil olduğu bir çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Yürüyüş, koşu, yüzme, uçurtma etkinlikleri bunlardan bazıları.

Aynı zamanda atlatizm pisti, voleybol sahası, tenis kortları, petanque sahası ve çocuklar için macera oyun alanıyla birlikte sekiz ayrı alan daha bulunuyor. Dolu dolu vakit geçirebileceğiniz, İngiltere tarihine dair bir çok bilgiye sahip olacağınız, kalabalık gittiğinizde herkesin kendini oyalayacak birşeyler bulabileceği harikulade bir park.

Tarih
Tarih kitaplarında ilk 986 yılında ‘Hamstead’ olarak bahsedilmiş. Daha sonra ‘Hampstead Manör’ ismiyle Westminster manastırındaki St. Peter tapınağı tarafından 1086 nolu Domesday kitabında bahsedilmiş.





Ulaşım
UNDERGROUND
Northern Line ile Hampstead istasyonunda inerek kısa bir mesafe yürüyerek ya da 46 numaralı otobüs ile ulaşabilirsiniz.

OVERGROUND
Hampstead Heath istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder