6 Haziran 2017 Salı

Little Venice



Londra’da sıkılmak mümkün değil. Kültür, sanat, doğa gezecek görecek yeri bitmek bilmiyor, yeter ki merak edin ve zaman yaratın. Londra’da her milletten insana rastlamak mümkün bunu burada yaşayanlar çok daha iyi bilirler. Peki, Londra’da İtalya’nın kanallarıyla ünlü Venedik şehrini görmek mümkün desem, şaşırır mısınız?

Kanala uzanan salkım söğütlerine hayran kalacağınız, tekne hayatına imreneceğiniz, fotoğraf çekmeye doyamayacağınız bir yer Little Venice.
Londra’nın batısında, Regent kanal üzerinde bulunuyor. Aynı zamanda bu yeşilin cennetine Paddington, Nottinghill ve Regents parktan da yürüyerek ulaşabilirsiniz. Kanal aslında şehrin yüreğinde akıyor, ama salkım ağaçları sizi şehir trafiğinden bir anda kurtarıyor ve  kendinizi ‘burası gerçekten muhteşem’ derken buluyorsunuz.

GENEL BAKIŞ
Little Venice, kanalları ve içinde yaşayanların olduğu tekneleriyle tanınan, Londra’nın doğal bir parçası. Binaların bir çoğu sıva kaplı Regency yapıları; fakat Londra ikliminde duvarların beyaz kalması biraz zor, kimisinin yağlı boya ile bakımı yapılmış, ama kimisi de Londra’nın havasından nasibini almış, yine de herşeye rağmen Regency yapıları güzel gözüküyor.

TEKNE YAŞAMI
Kanal boyunca yürüyüş yapabilir, yahut tekneye binebilirsiniz. Tekne ücreti tek yön için 12 Pound, bu tur hayvanat bahçesinden geçerek Camden Town’da sonlanıyor. Bize kalırsa, bir yeri tanımanın en güzel yolu yürümek, gidiş-dönüş yaklaşık 2 saati alıyor. Yürüyerek gidip tekneyle de dönülebilir tabi. Burada farklı bir yaşam biçimine de şahitlik ediyorsunuz ‘Tekne Yaşamı’ . Tekneler öyle keyifli öyle göze hitap ediyor ki, bir an acaba ben de yapabilirmiyim diye sorgulatıyor. Teknelerin üstü adeta bahçe gibi rengarenk, saksılar çeşit çeşit çiçeklerle dolu hatta meyve ağaçları bile var. Saksılar yetmemiş olacak ki teneke kutulara bile birşeyler ekmişler. Teknelerin camları dantel tüllerle kapatılmış. Çamaşır kurutmak için ağaçlara ipler gerilmiş. Her teknenin yanında mutlaka bir bisiklet var. Güvenlik kısmını ise kediler hallediyor, tekneye adeta bekçilik yapan iki kedi gördük.

ÖZEL GÜNLER
Doğum günü, yıl dönümü, evlilik teklifi vs. aklınıza özel gün denilince ne geliyorsa organizasyonu buradaki botlarda yapabilirsiniz. Ayrıca kanal boyunca çok güzel restorantlar da var, yeşilin içinde kanal manzaralı güzel bir akşam yemeği yemeniz de mümkün. Burada bir tekne cafe olarak hizmet veriyor, etrafını ve teknenin üstünü çiçeklerle süslemişler. Tekneyi görünce bizim aklımıza Eminönü’ndeki balıkçı tekneleri geldi, ama tabi burada konsept tamamen farklı. Kahvaltı veya öğle yemeği için uğrayabilir ya da sadece kahve molası da verebilirsiniz. Yemek fiyatları ortalama 7-8 pound civarında. Teknenin içinde oturabileceğiniz gibi dışarıya da masalar koymuşlar. Sabah saat 8:00’dan akşam 6:00’a kadar açık.










Özellikle yaz aylarında turistin yanı sıra yerli halkın da uğrak yeri Little Venice. Yeşil mi yeşil romantik bir mekan arayanlar için benzersiz bir atmosfer sunuyor. Yürürken etrafınıza baktığınızda ruhunuz şenleniyor. Teknede yaşayanların yanı sıra Little Venice’de yaşayan ev sahiplerinin zevkleri hakkında da fikir sahibi oluyorsunuz gezerken, renk renk çiçeklerle donatmışlar evlerinin balkonlarını ve öyle gelişi güzel değil estetik dizilimine önem verilmiş emek harcanmış. Bir gününüzü çiçekleri fotoğraflamakla geçirebilirsiniz.

ÜNLÜ SAKİNLERİ
Semtin önemli sakinlerinden bahsedecek olursam bir çok şarkıcı ve söz yazarının burada yaşadığını öğreniyorum. Huzuru solurken birşeyler yaratmak daha kolay olmalı. Dünyaca ünlü İngiliz pop yıldızı Robin Williams, İngiltere’nin efsanevi müzisyenlerinden aynı zamanda mükemmel sözlere sahip besteleri olan Noel Gallagher, İzlandalı şarkıcı-söz yazarı ve yapımcı Björk’de yaşamak için burayı tercih edenlerden. Diğer isimler ise İngiliz iş adamı Richard Branson, 2. Dünya savaşında önemli rol oynayan ve savaş kahramanı sayılan İngiliz matematikçi Alan Turing, İngiliz çocuk klasikleri arasına giren Paddington Bear’ın yazarı Michael Bond, İngiliz edebiyatının en önemli şairlerinden Robert Browning, Lord of the dance grubunun yıldızı ayrıca guinness rekorlar kitabına dünyanın en hızlı topuk dansını yapan kişi olarak adını yazdırmış olaganustu yetenekli ve basarili bir dansçı olan Michael Flatley burada yaşayan isimlerden.

WARWİCK CASTLE
İngiltere’de bu isimde iki yer var biri Birmingham’a yakın İngiltere’nin en büyük kalelerinden biri diğeri ise Little Venice’in kalbinde 1867 den beri açık olan şirin mi şirin bir pub. Restore edilmesine rağmen binanın orjinal haline sadık kalınmış. Haritada ismini görünce büyük bir kale gezeceğiz diye düşündük fakat burayı gördüğümüze de pişman olmadık. Güzel havalarda dışarıdaki masalarında oturabileceğiniz, soğuklarda içerideki şömine ile ısınarak çok keyifli yemek yiyebileceğiniz, bir taraftan da  dekoruyla sizi tarihin içinde gezintiye çıkaracak bir mekan.

FESTİVAL ZAMANI
Londra’nın en büyük festivallerden biri, 1983 yılından beri Little Venice’de yapılıyor. Her Mayıs ayının ilk bank holiday haftasında başlıyor ve 3 gün devam ediyor. Festival boyunca canlı müzik yapılıyor, çocuklar için etkinlikler düzenleniyor, yetişkinler için yarışmalar, morris dansçılarından gösteriler, çok çeşitli atıştırmalıkların olduğu tezgahlar kuruluyor ve tekneler sergileniyor. Yemek yemeği seviyorsanız bu festivali sırf o yüzden ziyaret etmelisiniz. Değişik yemek kültürlerine sahip standları görünce ne yiyeceğini şaşırıyor insan. Biz biraz fazla kaçırdık, güne tatlı patatesten yapılmış boreğe benzer ev yapımı atıştırmalıkla başladık, üzerine içinde hellim peynirinin de olduğu karışık kızartma tabağı ile devam ettik, tabi üzerine dondurma yemeden olmazdı. Sadece yemek standlarına uğramadık; giyim, el yapımı takıların olduğu standları da ziyaret ettik.
 Festivalin amacı Deniz yolları birliğine bagli kanal teknelerinin hepsini bir araya getirmek. Yaklaşık 130 tekne kanal boyunca demirliyor. Tekne evler de bu festival için hazırlanıyor ve ortaya görsel bir şölen çıkıyor. Bir yerlere notunu alın ve seneye bu festivali kaçırmayın deriz.

THE CANAL CAFE THEATRE
Çeşitli sahne performanslarının sergilendiği 60 kişilik oturumu olan tiyatro kafe. Birşeyler yiyip içerken bir yandan da stand-up, kabare veya müzik gibi sahne şovlarını izleyebileceğiniz keyifli bir mekan. Hayal kırıklığı yaşamamak için önceden rezervasyon yapıp biletinizi almanız çok daha iyi olacaktır. Satın aldığınız ilk bilet ile birlikte size 1.50 pound ekstra ücretle üyelik kartı veriyorlar, aldığınız 4 biletten sonra 1 bilet hediye ediyorlar.




PUPPET THEATRE BARGE
Yetişkinler ve çocuklar için kukla tiyatrosu izleyebileceğiniz şahane bir mekan. Yazın Little Venice’de 50 kişilik oturumu ile teknede hizmet veriyor. Geleneksel çocuk hikayelerinin yanı sıra William Shakespeare ve Federico Garcia Lorca gibi yazarların yazdığı tiyatro oyunları da oynanıyor.



CİVARDAKİ YERLER
Sabah erken saatlerde gezmeye başlarsanız ve gezmekten siz de yorulmayanlardansanız, buraya gelmişken Little Venice’e komşu yerlere de uğrayabilirsiniz. Londra’nın ünlü parklarından Regent’s parkı ziyaret ederek, yeşile doyacağınız bir gün yaşamış olursunuz. Alışveriş yapmak isterseniz hesaplı ve çok çeşidin olduğu Camden Town’a Little Venice’den bineceğiniz tekne ile ulaşabilirsiniz. London Zoo’da bu civarda fakat ben hayvanların tutsak edildiği, doğal hayatlarından koparılıp teşhir edildiği bu tarz yerlere sıcak bakmıyorum.

NASIL GİDİLİR
Metro
Bakerloo ya da circle line üzerinden Paddington durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Otobüs
187-189-6-16-46-414 numaralı otobüslerden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder