1 Kasım 2017 Çarşamba

Royal Botanic Gardens, Kew

Sonbahar mevsiminde doğanın güzelliği dillere destan.  Dökülen yapraklar her ne kadar hüznü simgelese de, bana bu hüznü yaşamakta çok ayrı bir keyif veriyor. Hatta, dökülen o yaprakların toprak için çok önemli birer besin kaynağı olduğunu bilmek, doğanın nasıl bir döngüde olduğunu ve  kendi içerisinde dengeyi nasıl sağladığını anımsatıyor bana. Ben bunları düşünürken keyfime bir de mutluluk eşlik etmeye başlıyor.

Durum böyle olunca ben de bu ay dedim ki, mevsimlerden en çok etkilenen doğanın bir parçası olayım ve ziyaretimi Kew Gardens’da yapmaya karar verdim. İçerisindeki seralar sayesinde ancak dünyayı gezseniz görebileceğiniz bitki türleriyle tanışma şansı yakalıyorsunuz. . Aynı zamanda bu bahçeler UNESCO dünya mirasları listesinde yer alıyor.

Genel Bakış
Tam adı Royal Botanic Gardens Kew. Botanik bahçe, Londra’nın güneybatısındaki Richmond bölgesi ve Kew semti arasındaki 120 dönümlük bir arazinin içindeki olağanüstü bahçelerden ve botanik seralardan oluşuyor. 

İçerisinde 38 bine yakın farklı bitki türüne sahip, şehrin ortasına konumlanmış olan bu botanik bahçe, insana adeta bir ormanı anımsatıyor. Bitkilerden bazıları ise, dünyadan yokolma tehlikesiyle karşı karşıya olan türler ve bu bahçe sayesinde hepsi bir bakıma koruma altına alınmış durumda. Bahçenin en güzel yapıları Kew Palace (Kew Sarayı), the Great Pagoda (Büyük Pagoda) ve Viktorya döneminden kalma bazı seralar gözüme çarpanlar arasında.

120 dönümlük alanı nasıl gezeceğim derseniz, herhangi bir sağlık probleminiz yoksa doğanın güzellikleri arasında yürürken zaman nasıl geçiyor anlamıyorsunuz bile ama yürümek istemeyenler için de birbirine bağlanarak tren havası yaratılmış araçlar mevcut bunlarla da gezmeniz mümkün.
Bahçenin içerisinde resim galerisi bulunuyor. Galeride, dönemin tanınmış ressamlarından Marianne North’un yapmış olduğu, gezilerde gözlemlediği bitkilerden esinlenerek çizdiği 832 adet eser sergileniyor.

Botanik bahçede tabi ki çocuklar da unutulmamış, içerisinde Creepers and Crawlers adında bir oyun merkezi bulunuyor. Çocuklara botanik bahçeyi sevdirmek için,  gayet  güzel düşünülmüş.

ETKİNLİKLER
Bahçeye ilk girişte günlük hazırlanmış panolar bulunuyor. Bu panolarda o gün hangi etkinliklerin nerede ve saat kaçta olduğuna dair bilgiler paylaşılıyor.

İlk  gördüğümde anlamlandıramadığım çadırlardan bahsetmek istiyorum, kocaman çadırlar var ve bunların hepsi birer atölye. Aile, yoga, yaratıcı yazarlık gibi çeşitli sanat atölyeleri mevcut ve bunlar için ayrıca bir ücretlendirme de yok. Hepsinin tarih ve saatleri farklılık gösterdiğinden, gitmeden önce internet sitelerinden tarih ve saatleri hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.

İçeride kafe-restorantlar mevcut, fiyatları için ortalamanın bir tık üstünde diyebilirim. Ama yiyeyecek ve içeceğinizi yanınızda götürmeniz mümkün, hatta piknik sepeti bile hazırlayabilirsiniz, ben etrafta piknik yapan bir çok kişiye rastgeldim.

DOĞAL YAŞAMI KORUMA
Gezerken dikkatimi çeken şeylerden biri de ölü ağaçları hiçbirşekilde uzaklaştırmadıklarını belirten tabelalar oldu. Neden uzaklaştırmadıklarını ise şu şekilde açıklıyorlar; ölü ağaçların uzaklaştırılması ormanlardaki biyolojik çeşitlilik kaybına sebep oluyor. Yapılan araştırmalara göre, orman ekosisteminde bulunan türlerin üçte birinin, varlığını sürdürmek için ölü ya da ömrünü tamamlamak üzere olan ağaçlara, kurumuş dallara ve ağaç kovuklarına ihtiyaç duyuyor. Ölü ağaçlar, diğer ağaçlar için organik madde ve besin sağlayarak ormanı daha verimli hale getiriyor, toprak erozyonunu önlüyor, karbon depolayarak iklim değişikliğinin bazı etkilerini azaltıyor. Aynı zamanda ormanlarda yaşayan diğer canlılar için de besin kaynağı oluyor.

Bir de küçük ama önemli bir bilgiyi paylaşacak olursam her ne kadar hava soğuk olsa da seraların içi bir hayli sıcak ve nemli bunu göz önünde bulundurarak giyinmenizi tavsiye ederim. Sonra benim gibi perişan olmayın oralarda..

TARİHİ BİLGİLER
Bahçenin ilk oluşumu, Kral III. George’un annesi olan Prenses Augusta’nın bahçe işlerine duyduğu ilgiden kaynaklanmaktadır. Kral III. George annesinden kalan bu anıyı sonsuza kadar yaşatmak ister ve bahçeyi döneminin nam salmış mimarlarından William Chambers’a teslim eder. Chambers bu bahçeye turistik bir hava kazandırmak için işe koyulur ve ortaya Viktorya döneminin mimarisiyle,  1762 yılında Çin’e yaptığı ziyarette gözüne çarpanlardan esinlenerek Uzakdoğu mimarisini harmanlar.

19. yüzyılın başında bahçenin bakımını İngiliz naturisti ve ‘bitki avcısı’  Joseph Banks üstlenir ve bahçeye ‘botanik’ kimliğini kazandırır. Banks dünyadaki bütün kıtaları gezer ve daha öncesinde ülke sınırlarında hiç görülmemiş olan bitkileri bahçede sergilemeye başlar. Yine aynı dönemde, Aroid House adlı sera açılmıştır, bu sera tropikal bitkileri yerleştirmek amaçlıdır ve yaz-kış 30 derecenin üzerinde bir ısıda tutulur.

1841 yılında bahçenin alanı 80 hektarlık bir genişlemeyle kraliyet tarafından halka bağışlanarak ziyarete açılır. Bahçenin ilk idarecisi olan William Hooker, bahçede ziyaretçilerin işini kolaylaştıracak bir düzenlemeye girişir, bitkileri türlerine göre ayırır ve bunları sergilemek amacıyla Palm House ve Temperate House adı verilen iki seranın inşasına başlar. Palm House demir ve camdan oluşan, Viktorya dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biri.  Doğada nadir görülen bitkilerin sergilendiği Temperate House’ın mimarisi ise geleneksel bir mimariye sahip. Bu seranın en yaşlı sakini 1846 yılında Şile’den tohum olarak  gelen palmiye ağacıdır.

1865 yılında Kew Bahçelerinin bilimsel araştırmalarını desteklemesi amacıyla Joseph Hooker tarafından Jordell labarotuvarı kurulmuştur.


























Nasıl Gidilir?
Tren
Richmond’a giden trene binerek, Kew Bridge durağından Kew Gardens’a ulaşabilirsiniz.

Otobüs
Aşağıdaki otobüs hattını kullanarak Kew Gardens’a gidebilirsiniz:
65 ( Kew Gardens Lion Gate durağı )

Giriş Ücreti: Yetişkin          £15.00
Çocuk (4–16)                       £2.50
4 Yaş altı ücretsiz

Pazartesi-Pazar: 10:00 – 18:00 ( Son giriş: 17:30 )
Detaylı bilgi için www.kew.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Adres: Kew Richmond Sürrey TW9 3AE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder